Hogy működik?

Az egyes nyelvtanárok, nyelviskolák más-más eszközöket használnak a digitális technológiából. Az alábbiakban viszont - a tömörségre törekedve - csak az általam jellemzően és jelenleg alkalmazott módszert mutatom be néhány mondatban:


- élő társalgási magánnyelvórák 
- interaktív távoktató tananyagok és feladatok
Milyen egy élő társalgási magánnyelvóra?

A nyelvóra - a hagyományos oktatáshoz hasonlóan - előre megbeszélt időpontban van.

A nyelvtanár és a tanuló a skype (vagy más, hasonló funkciójú program) segítségével az órán folyamatos szóbeli kommunikációt folytat, de a nyelvóra egyidejűleg vizuális szinten is folyik, az interneten.

Az órán a saját szerkesztésű feladatsorokon túl sokféle internetes lehetőséget használunk, amik segítik, és élvezetessé teszik a tanulást: videókat, filmajánlókat, audio fájlokat, képgyűjteményeket, honlapokat, stb.
Ehhez minden ta
nulómnak külön oldalt - egy virtuális tantermet - készítek, ahol nyomon követheti az óra vázlatát, az egyes feladatokat, és később is visszakeresheti azokat. (Ez az oldal helyettesíti tulajdonképpen a papíralapú tankönyvet.)
Ugyanitt szótárt, hasznos segédanyagokat is talál. (
Igény szerint természetesen hagyományos nyelvkönyv is bevonható a tanulásba.)

A tantermi oldalát minden tanuló (ha szeretné) maga is szerkesztheti, beilleszthet további szövegeket, képeket, videókat, linkeket, stb. Ha ehhez nincs kedve, ideje, akkor az általam összeállított óravázlat marad a kiindulópont, amihez természetesen az óra közben is hozható link vagy bármilyen saját anyag. Ez egy rugalmas, igényekhez igazodó rendszer.

Az első live-online próbaóra ingyenes - így semmilyen kötelezettséggel nem jár.


Milyen az internetes távoktatás?Az élő társal
gási órákkal ellentétben ez inkább az önálló tanulásra és a szövegértési készségek fejlesztésére alkalmas. A tanuló természetesen itt is rendszeresen konzultálhat a tanárral.


2010-ben - eddigi internetes nyelvoktatói tapasztalataimra építve - készítettem egy saját távoktató programot  
ALTER / NATIVE ONLINE VIDEO PROGRAMME címmel. Ez angol anyanyelvi (de nem nyelvoktatáshoz készült !) TED-videókra épülő feladatsorokat tartalmaz. Részletek itt.

Természetesen a megértéshez mindig segítséget adok. (Elsősorban  pre-intermediate - upper-intermediate szint között ajánlom.)Tanítványaim nagy része az élő (valós idejű), társalgási órákat választja. De vannak, akik a kettőt ötvözik, vagyis távoktatás formájában tanulnak, s mellette társalgási órákat is vesznek, vagy fordítva. Van, akinek így gazdaságos és hatékony.


Mi kell hozzá a tanuló részéről?
- széles sávú internet kapcsolat
- a társalgási órákhoz: Skype program (ingyenesen letölthető innen) és ajánlott egy headset (fejhallgató mikrofonnal)