Hogy működik?

Az egyes nyelvtanárok, nyelviskolák más-más eszközöket használnak a digitális technológiából. Az alábbiakban viszont - a tömörségre törekedve - csak az általam jellemzően és jelenleg alkalmazott módszert mutatom be néhány mondatban:

- élő társalgási magánnyelvórák 
- interaktív távoktató tananyagok és feladatok


Milyen egy élő társalgási magánnyelvóra?

A nyelvóra - a hagyományos oktatáshoz hasonlóan - előre megbeszélt időpontban van.

Skype (vagy más, hasonló funkciójú program) segítségével a tanár és a nyelvtanuló az órán folyamatos szóbeli kommunikációt folytat, de a nyelvóra egyidejűleg vizuális szinten is folyik, az interneten.

Az órán a saját szerkesztésű feladatsorokon túl sokféle internetes lehetőséget használunk, amik segítik, és élvezetessé teszik a tanulást: videókat, filmajánlókat, audio fájlokat, képgyűjteményeket, honlapokat, stb.
Ehhez minden ta
nulómnak külön oldalt - egy virtuális tantermet - készítek, ahol nyomon követheti az óra vázlatát, az egyes feladatokat, és később is visszakeresheti azokat. (Ez az oldal helyettesíti tulajdonképpen a papíralapú tankönyvet.)
Ugyanitt szótárt, hasznos segédanyagokat is talál. (
Igény szerint természetesen hagyományos nyelvkönyv is bevonható a tanulásba.)

A tantermi oldalát minden tanuló (ha szeretné) maga is szerkesztheti, beilleszthet további szövegeket, képeket, videókat, linkeket, stb. Ha ehhez nincs kedve, ideje, akkor az általam összeállított óravázlat marad a kiindulópont, amihez természetesen az óra közben is hozható link vagy bármilyen saját anyag. Ez egy rugalmas, igényekhez igazodó rendszer.

Az első live-online próbaóra ingyenes - így semmilyen kötelezettséggel nem jár.


Milyen az internetes távoktatás?Az élő társal
gási órákkal ellentétben ez inkább az önálló tanulásra és a szövegértési készségek fejlesztésére alkalmas. A tanuló természetesen itt is rendszeresen konzultálhat a tanárral.Mi kell hozzá a tanuló részéről?
- széles sávú internet kapcsolat
- a társalgási órákhoz: Skype program (ingyenesen letölthető innen) és ajánlott egy headset (fejhallgató mikrofonnal)